Augančios statybų kainos – iššūkis ir rangovams, ir užsakovams

🚧 Daugelis rangovų dabartinėmis sąlygomis nebegalės baigti renovacijos ar viešojo pirkimo projektų dėl sparčiai kylančių statybinių žaliavų ir mechanizmų kainų.
Augančios kainos brangina ir statybas, tačiau esami investiciniai projektai parengti ir rangos darbų sutartys sudarytos ankstesnėmis kainomis.
🇪🇺 Kitos valstybės – ypač Skandinavijos šalys, Vidurio Europos valstybės – jau seniai naudoja standartizuotas statybos rangos sutartis, kuriose numatytas kainų indeksavimas. Jeigu statybos pinga, kainą mažina ir rangovas, jeigu brangsta, tuomet užsakovas privalo sumokėti skirtumą. Lietuvoje šis principas neveikia.
„Didelė tikimybė, kad sustos ne tik renovacijos, bet ir visų viešojo pirkimo projektų įgyvendinimas, nes perkančiosios organizacijos netaiko indeksavimo. Kai kurie rangovai jau kreipėsi į teismus, nes nesutinka iš savo lėšų įgyvendinti pradėtų projektų. Ir tokių bylų tik daugės, jeigu užsakovai nedarys sprendimų ir nepradės indeksuoti kainų bei neperžvelgs terminų“, – sako Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) prezidentas Dalius Gedvilas.
Plačiau 👇🏼
Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.